O parte din afectiunile dermatologice vor necesita o rezolvare chirurgicale. Este vorba, in primul rand, de patologia tumorala, reprezentata, cel mai adesea, de nevi, veruci, papiloame, epitelioame dar si de alte forme mai rare. Tehnicile utilizate vor fi excizia chirurgicala, electroablatia, crioterapia sau radioablatia. In toate situatiile, piesa de excizie va fi trimisa spre examen histopatologic la un laborator specializat pentru a certifica diagnosticul, caracterul complet al exciziei, precum si prezenta/absenta semnelor de malignitate.

Chirurgie dermatologica

Anestezia in aceste situatii se poate efectua fie prin aplicarea locala de creme anestezice, fie prin injectii subcutanate cu diferite anestezice.

Excizia chirurgicala consta in rezectia completa, in bloc,  a formatiunii tumorale printr-o incizie eliptica, care va merge in profunzime atat cat va fi necesar pentru a extrage formatiunea patologica in totalitate. Reaproximarea straturilor subcutane se va realiza cu fire resorbabile, iar pielea va fi inchisa fie cu fire separate, fie printr-o tehnica intradermica, cu fir monofilment. Pentru un rezultat estetic optim se va impune suprimarea firelor de sutura. Firele resorbabile intradermice vor fi evitate datorita reactiei inflamatorii de la acest nivel, care poate conduce la aparitia unor cicatrici inestetice, hipertrofice.

Electroablatia consta in electrocauterizarea leziunii, principiul folosit fiind efectul termic al curentului electric, la varful piesei de mana, in urma arcului electric format dintre acesta si placa neutrala. Ofera o ablatie completa a leziunii, dezavantajul principal constand in caracterul neselectiv al actiunii, ceea ce duce la leziuni ale tesuturilor din jur si, implicit, la un rezultat estetic mai putin reusit. Va fi folosita atunci cand caracterul potential malign al formatiunii impune o distructie in conditii de siguranta a acesteia.

Crioterapia consta in aplicarea de zapada carbonica sub forma lichida, prin tamponare, la nivelul leziunii cutanate pentru a induce inghetarea celulelor de la acest nivel, urmata de necroza acestora. Dezavantajul sau este ca este nespecifica, putand afecta si tesuturile indemne din jur, cu aparitia unei anestezii locale la acest nivel. Complicatiile sale posibile sunt eritem (roseata), durere locala, dezvoltarea de vezicule si hiperpigmentare.

Radioterapia consta in folosirea unui aparat de radiofecventa inalta (4 Ghz in modul unipolar, 1.7 Ghz in modul bipolar) pentru a incalzi si vaporiza tesuturile tinta. Aceasta permite o distructie limitata a tesuturilor din jur, vindecare accelerata si cicatrizare rapida. Utilizarea modului bipolar reduce si mai mult actiunea distructiva. Datorita acestor proprietati, radioterapia a inlocuit actualmente electrochirurgia ca metoda de electie in tratamentul leziunilor tumorale cutanate.

Toate tratamentele chirurgicale necesita intreruperea umatoarelor medicatii anticoagulante sau antiagregante:
Aspirina/ Aspenter/ Tromboass/ Aspirincardio/ Axanum           5 zile inainte
Plavix/ Trombex                                                                          5 zile inainte
Sintrom/ Trombostop.                                                                2 zile inainte